În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se face pe trasee care fac față cu greu fluxului sporit de trafic. În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit. Aceasta face parte din structura centrală (core network) a rețelei de transport TEN-T (trans-European transport network). Valoarea estimată de CNAIR pentru acest proiect este de 6,14 miliarde de euro. Făcând parte din rețeaua de transport TEN-T, linia rutieră ar putea fi realizată prin finanțări nerambursabile.
Autostrada este împarțită în 3 sectoare:
- Sectorul Târgu Mureș – Ditrău ce va avea o lungime totală de 91,6 km
- Sectorul Ditrău – Târgu Neamț ce va avea o lungime totală de 118.1 km și necesită un nivel sporit de atenție întrucât străbate Munții Carpați. Acest tronson necesită contractarea studiilor geotehnice pentru construirea unei autostrăzi montane.
- Sectorul Târgu Neamț – Iași – Ungheni ce va avea o lungime de 100,6 km. Acest proiect necesită urgentare întrucat unește cel mai mare oraș din regiunea Moldovei, Iași, cu Republica Moldova.
Datele cele mai recente (de trafic) de la Cestrin (instituție publică subordonată CNAIR) din anul 2015 confirmă faptul că valorile de trafic au crescut considerabil, astfel că realitatea teritorială este „verificată” și de statistică. În acest sens, fiind singura autostradă care leagă Moldova de Transilvania, A8 este capabilă să capteze fluxuri dintr-un bazin de recrutare imens (nordul Mării Negre şi R. Moldova). Este preconizat faptul ca traficul ar depăși numărul minim de vehicule specific autostrăzilor (16.000 vehicule/zi), deservind atât populația din Moldova, cât și cea din Transilvania și Republica Moldova.