„Republica Moldova vrea Autostrada!” Orașul Ungheni va avea un drum de ocolire în 2016: drumul este construit din banii UE

Postat pe 4 iunie 2015

Un drum de ocolire a orașului Ungheni, care va asigura acces direct spre punctul de frontieră Sculeni și va scurta substanțial traseul, va fi construit până în toamna 2016. Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului de reabilitare a traseului Chișinău – Ungheni – Sculeni.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, aflat în inspecție pe traseul Chișinău-Ungheni împreună cu vicepremierul, ministrul Economiei, Stephan Bride, a apreciat amploarea lucrărilor demarate și a solicitat o mobilizare maximă a companiei internaționale desemnate, pentru a se încadra în termenii contractuali.

Potrivit constructorilor, cca 90% din lucrările de terasament și decopertare a solului au fost deja efectuate. Proiectul ocolirii orașului Ungheni include construcţia terasamentului, a unui pasaj denivelat peste cale ferată, podeţe, sisteme de colectare şi evacuare a apelor. Investiția pentru acest drum se ridică la 10 mln de euro, fiind asigurată din grantul Comisiei Europene.

Vasile Botnari a menționat că traseul Chișinău-Ungheni-Sculeni este extrem important pentru atragerea fluxurilor de transport și dezvoltarea comerțului, fiind parte a coridoarelor de transport internaționale. ”Avem toate premisele necesare ca de la Chişinău până la Sculeni să existe un drum european. O preocupare majoră rămâine ca toate lucrările planificate să fie efectuate în termen și calitativ ”, a declarat ministrul Transporturilor.

Vasile Botnari a precizat că pe acest traseu vor fi construite două drumuri de ocolire – în Ungheni și Bahmut, datorită cărora timpul petrecut în drum se va scurta semnificativ, iar traficul greu va fi redirecționat în afara localităților.

În cadrul vizitei, Vasile Botnari și Stephan Bride au asistat la demonstrația aplicării tehnologiei de reciclare la rece a asfaltului, procedeu ce va fi aplicat la reabilitarea traseului Chișinău – Ungheni. ”Reciclarea asfaltului este aplicată pe larg și cu succes în țările europene. Este o tehnologie care oferă o economie substanțială de timp și cost, dar în același timp asigură calitate înaltă în reabilitarea drumurilor”, a subliniat ministrul Vasile Botnari.

Drumul Chișinău – Ungheni – Sculeni cu o lungime de 92 km a intrat în reconstrucție anul trecut, pentru care va fi valorificată o investiţie de 80 mil. de euro din fondurile alocate anterior de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Comisia Europeană (CE).

Două segmente cu o lungime de 40 km vor fi reabilitate de compania azeră Evrascon, iar compania Cehă OHL va reabilita alte 52 de km, inclusiv va construi drumul de ocolire a orașului Ungheni.

Comunicat de presă preluat de pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova.


Nici un raspuns pentru "„Republica Moldova vrea Autostrada!” Orașul Ungheni va avea un drum de ocolire în 2016: drumul este construit din banii UE"


    Ai o parere despre subiectul de mai sus?

    Poti folosi cod HTML